Jak zakwasić żołądek ?

Źle zakwaszony żołądek to przyczyna chorób autoimmunologicznych, ponieważ niestrawione białko trafia do jelita i jest traktowane prze organizm jako toksyny i następuje reakcja immunologiczna na intruza w organizmie ( takie działanie możemy zauważyć jeśli mamy np, drzazgę w palcu i pojawia się ropa i to właśnie jest układ odpornościowy, który chce chronić organizm i pozbyć się tej drzazgi ). Niestrawione białko w jelicie grubym atakowane jest przez Limfocyty. Dlatego niezakwaszony żołądek powoduje, że jedzenie staje się toksyną !

Żołądek funkcjonuje prawidłowo tylko wtedy, gdy soki żołądkowe są bardzo kwaśne (pH 1-2,5). Śluzówka produkuje pepsynę (enzym trawiący białko) oraz silny kwas solny, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia, dlatego nie wolno podwyższać jego pH. Wysokie pH 7 występuje tylko w miejscu styku soków żołądkowych ze śluzówką, gdzie kwasowość jest stale neutralizowana.

Przy kwasowości powyżej pH 2,5  funkcja trawienna żołądka jest zaburzona, co skutkuje ograniczoną wchłanialnością wielu substancji m.in. witamin oraz wchłanialnością substancji niepożądanych. Przy kwasowości pH 5 białka nie są trawione (pepsyna nie jest produkowana), przy pH powyżej 5 w żołądku zaczynają rozwijać się bakterie np. helicobacter pylori (wiązane z powstawaniem wrzodów żołądka i dwunastnicy), a przy pH 6-7 żołądek praktycznie nie działa (neutralne pH 7 to np. woda).

[box type=”bio”]

Żołądek funkcjonuje prawidłowo tylko wtedy, gdy soki żołądkowe są bardzo kwaśne (pH 1-3). Śluzówka produkuje pepsynę (enzym trawiący białko) oraz silny kwas solny, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia, dlatego nie wolno podwyższać jego pH. Wysokie pH 7 występuje tylko w miejscu styku soków żołądkowych ze śluzówką, gdzie kwasowość jest stale neutralizowana. Przy kwasowości powyżej pH 2,5 (inne źródła podają jako limit pH 3) funkcja trawienna żołądka jest zaburzona, co skutkuje ograniczoną wchłanialnością wielu substancji m.in. witamin oraz wchłanialnością substancji niepożądanych. Przy kwasowości pH 5 białka nie są trawione (pepsyna nie jest produkowana), przy pH powyżej 5 w żołądku zaczynają rozwijać się bakterie np. helicobacter pylori (wiązane z powstawaniem wrzodów żołądka i dwunastnicy), a przy pH 6-7 żołądek praktycznie nie działa (neutralne pH 7 to np. woda).[/box]

Kwasowość żołądka gwarantuje pełne trawienie składników odżywczych. Przy niskim zakwaszeniu żołądka na początku największy problem będzie z trawieniem białek (mięso, ryby, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, nabiał np. mleko, sery), ale długotrwałe zaburzenie może w konsekwencji ograniczyć także trawienie tłuszczy i węglowodanów.

Zadaniem żołądka jest takie rozdrobnienie białek na poszczególne aminokwasy, aby jelita mogły dokończyć trawienie i wyciągnąć z nich niezbędne substancje odżywcze. Problemy pojawiają się, gdy kwasu żołądkowego  jest go za mało – niestrawione białka gniją w jelicie cienkim. Najgorszy scenariusz to przedostanie się niestrawionego białka do krwiobiegu – wówczas układ odpornościowy widzi obce ciało i zaczyna je zwalczać, co skutkuje wieloma objawami chorobowymi.

Niestrawione jedzenie w niedokwaszonym żołądku, który nie może zniszczyć bakterii, wirusów i jajeczek pasożytów. Inna teoria mówi, że zbyt niski poziom kwasu żołądkowego uniemożliwia neutralizacje niebezpiecznych dodatków chemicznych stosowanych w żywności oraz umożliwia nadmierny wzrost bakterii, co powoduje wytworzenie się rakotwórczych nitrozoamin.

 

Jak sprawdzić zakwaszenie żołądka?

1. Do przetestowania tego czy żołądek jest zakwaszony czy nie, używamy 1/2 szklanki wody i 1/2 łyżeczki SODY jeśli „odbicie” gazem (CO2) nastąpi przed upływem 90 sekund, możemy uznać, że zakwaszenie żołądka jest prawidłowe.
Jeśli nastąpi to później, zakwaszenie jest już mniejsze, a jeśli nastąpi to po 3 minutach, albo wcale… wtedy można uznać, że zakwaszenie jest niedostateczne.

Oczywiście jest to bardzo uproszczony test. Najbardziej wiarygodny jest pomiar wartości pH bezpośrednio po pobraniu z żołądka próbki soków żołądkowych sondą, ale… tego w domu nie róbcie 😉 😉

Powyższy test na ogół robi się rano, zaraz po wstaniu z łoża… ale, można z go oczywiście wykonać np. przed obiadem. Jednakże wtedy, ze względu na całkowite zneutralizowanie soków żołądkowych, należy odczekać co najmniej jedną godzinę, zanim coś zjemy.

 

NADKWASOTA ŻOŁĄDKA = beknięcie już w trakcie picia mieszanki lub po wypiciu do 40 sekund (im bliżej tego limitu, tym mniejsza nadkwasota)
PRAWIDŁOWE ZAKWASZENIE ŻOŁĄDKA = beknięcie po 40s, ale przed upływem 90s
SŁABNĄCE ZAKWASZENIE ŻOŁĄDKA = beknięcie po upływie 90s do 180s (im bliżej tego limitu, tym mniejsze zakwaszenie)
NIEDOKWASZENIE ŻOŁĄDKA = beknięcie po 3 minutach lub jego brak

Test jest uproszczony, ale wiarygodny podobno w 99,5%. Najbardziej wiarygodne badania to:

gastroskopia, czyli pomiar wartości pH bezpośrednio po pobraniu sondą z żołądka próbki soków żołądkowych.
analiza pierwiastkowa włosa: jeśli poziom wapnia, cynku i żelaza jest niski to przyczyną może być niedobór kwasu solnego, ponieważ te pierwiastki bardzo słabo wchłaniają się w niedokwaszonym żołądku
laboratoryjne badanie stolca pod kątem niestrawionych białek

WAŻNE UWAGI:
• Szklankę wody z sodą (np. płaska łyżeczka) można pić codziennie, ale… MIĘDZY POSIŁKAMI. – z powodu całkowitego zneutralizowania soków żołądkowych trzeba odczekać minimum 1 godzinę zanim rozpocznie się kolejny posiłek.
• Należy uważać na starą i zwietrzałą sodę, gdyż wówczas test nie powiedzie się. Aby ją sprawdzić wystarczy na łyżeczkę sody dodać kilka kropli octu spirytusowego 10% – jeśli mocno się spieni to jest ok, brak piany = szukanie nowej i świeżej porcji sody oczyszczonej (m.in. markety, sklepy spożywcze).

Grupy, u których wskazane jest zakwaszanie żołądka

Dzieci. Wiele noworodków przychodzi na świat z niedokwaszonym żołądkiem lub nabywa ową dysfunkcję we wczesnym dzieciństwie. Dlatego wszystkie wysypki dziecięce mogą być sprowokowane niewłaściwym pH soków żołądkowych.
Osoby starsze. Im więcej lat życia tym niższa kwasowość żołądka, która po prostu spada z wiekiem.
Genetyka. Wrodzona skłonność do niedoboru kwasu solnego w żołądku.

Główne przyczyny niedokwaszenia żołądka:

– leki zobojętniające, antybiotyki
– śmieciowe jedzenie, wegetarianizm, wysokie spożycie ziaren/zbóż/cukru, dieta silnie alkaliczna
– używki: alkohol, papierosy (palenie bierne i aktywne), narkotyki
– przewlekły  stres
– przyjmowanie nadmiernej ilości płynów w trakcie i po posiłku

 

Jak zakwasić żołądek ?

  1. Używanie witaminy C w proszku przy jedzeniu. Uwalnia się żelazo i zakwasza żołądek. Najlepsza witamina C na rynki i najbezpieczniejsza: https://ukladodpornosciowy.pl/liposomalna-witamina-c/” ” color=”tealZamówienie – Liposomalna witamina C
  2. Na 15 minut przed posiłkiem, należy wymieszać 1/4-1/2 szklanki wody z 2 łyżkami octu jabłkowego i wypić. Po kilkunastu minutach żołądek powinien wydzielać soki. Dzięki temu nie jest on ciężki po zjedzeniu posiłku, nie ma wzdęć czy burczenia. To są wyniki złego trawienia. http://tabelazdrowia.pl/ocet-jablkowy-ekologiczny/ Zamówienie – Ocet Jabłkowy

 

Dodatkowo pić wodę ze szczyptą soli, najlepiej kłodawską lub himalajską (wodę pijemy 30 minut przed posiłkiem lub 2 godziny po, aby nie rozrzedzać kwasu żołądkowego). http://tabelazdrowia.pl/sol-himalajska/” Zamówienie – Sól himalajska

 

Proszę przeczytać artykuł z „Nexsusa”:
Związek kwasu żołądkowego z naszym zdrowiem
Cytaty:

„Zapomnij o zwodniczych reklamach – potrzebujesz kwasu a nie leków
zobojętniających!
„W roku 1970 postępowy zaprzyjaźniony lekarz z Los Angeles powiedział mi,

że kwas solny w żołądku jest tak cenny, że każdy lek zobojętniający go powinien
być prawnie zakazany
„…niedobór kwasu żołądkowego czyni z nas ofiary „salmonelli, cholery, czerwonki, tyfusu i gruźlicy, nie wspominając o ogrodowej odmianie zgagi, biegunce, zaparciach, wzdęciach i pasożytach”

” Pierwszym podejrzanym w przypadku stwierdzenia anemii powinien być poziom kwasu żołądkowego…
„Niedobór kwasu żołądkowego może powodować niestrawność, złe wchłanianie

i wzdęcia prowadzące do chorób zwyrodnieniowych, ostrych i przewlekłych infekcji
a nawet raka. Ten niedobór można przezwyciężyć za pomocą prostej terapii”
Nexus (11-12.2012)

 

Historia badań kwasowości soku żołądkowego 

Paracelsus na początku XVI wieku sugerował obecność kwasu w żołądku, wierząc, że kwas pojawia się podczas picia kwaśnej wody. Angielski lekarz i biochemik William Praout w 1824 r. Ustalił, że kwasem wchodzącym w skład soku żołądkowego jest kwas solny . Wprowadził koncepcje wolnego , związanego kwasu solnego i całkowitej kwasowości soku żołądkowego . W 1852 r. Fizjolog Friedrich Bidder i chemik Karl Schmidt opublikowali książkę „Soki trawienne i metabolizm”, która była początkiem miareczkowaniametoda określania kwasowości soku żołądkowego i wreszcie rozwiała wątpliwości, czy kwas solny jest zwykle wydzielany przez żołądek. Rigel w 1886 r. I Schule w 1895 r. Zaczęli określać kwasowość soku żołądkowego w celu diagnozowania i kurowania chorób gastroenterologicznych.

Jednym z pierwszych, którzy zaoferowali wykrywanie soku żołądkowego, był niemiecki lekarz Adolf Kussmaul . Stworzenie metod klinicznych i sond żołądkowych do badania wydzielania żołądka metodami aspiracyjnymi (głównie przez pierwszych gastroenterologów z Niemiec : Wilhelma von Leibe , Karla Ewalda i Ismara Boasa oraz Amerykanina wyszkolonego w Niemczech przez Maxa Einhorna ) faktycznie stworzyło nową dyscyplinę medyczną – gastroenterologię.

Duński biochemik Søren Sørensen zaproponował w 1909 r. Skalę pH i opracował nowoczesne metody elektrometryczne do pomiaru kwasowości. Amerykański chemik i fizjolog Jesse McClendon w 1915 roku po raz pierwszy wykonał miernik pH w żołądku i dwunastnicy osoby za pomocą urządzenia własnego projektu .

Strefy produkcji i neutralizacji kwasu w żołądku 

Etap trawienia pokarmu odbywa się za pomocą enzymów , z których najważniejszym jest pepsyna , która wymaga kwaśnego środowiska. Jednak kwas w żołądku (kleik), składający się z częściowo strawionego pokarmu i soków żołądkowych , musi zostać zneutralizowany przed usunięciem z żołądka.

Żołądek można warunkowo podzielić na strefy tworzące kwas (górną) i neutralizującą kwas (dolną), oddzielone strefą pośrednią, to znaczy strefą przejścia od słabo kwaśnego pH (6,0-4,0) do ostro kwaśnego (pH poniżej 3,0) i usytuowane między ciało żołądka i jego antrum.

Ponieważ w badaniu kwasowości żołądka informacja o procesach produkcji kwasu i neutralizacji kwasu jest diagnostycznie ważna, pomiar kwasowości żołądka powinien odbywać się w co najmniej dwóch strefach: korpusie żołądka i odbytu.

Neutralizacja kwasu w żołądku odbywa się głównie z powodu jonów wodorowęglanów (HCO  ) wydzielanych przez komórki powierzchniowe błony śluzowej.

Produkcja kwasu solnego w żołądku

Gruczoły podstawowe Strefy gruczołu: 1 – dół żołądka, 2 – przesmyk, 3 – szyja, 4 – podstawa i ciało. Komórki: 5 – powierzchowne błony śluzowe, 6 – ciemieniowe (wytwarzające kwas chlorowodorowy), 7 – błony śluzowe, 8 – główne .

Kwas solny jest wytwarzany przez komórki okładzinowe (równoznaczne ciemieniowymi ) komórek gruczołów podstawy żołądka z udziałem H + / K + -ATPazy . Gruczoły fundamentalne (równoznaczne z głównymi ) tworzą większość gruczołów dna i ciała żołądka.

Stężenie wytwarzanego kwasu solnego jest takie samo i równe 160 mol / l, ale kwasowość wydzielanego soku żołądkowego zmienia się ze względu na zmianę liczby funkcjonujących komórek okładzinowych i neutralizację kwasu solnego przez alkaliczne składniki soku żołądkowego. Im szybsze wydzielanie kwasu solnego, tym mniej jest on neutralizowany i tym wyższa jest kwasowość soku żołądkowego.

Kwas solny jest obecny w żołądku przed rozpoczęciem procesu trawienia. Pomimo faktu, że na podstawowe wydzielanie (tj. Wydzielanie na czczo) ma wpływ wiele czynników, jego wartość w żołądku u każdej osoby jest prawie stała, au osób zdrowych nie przekracza 5-7 mmol na godzinę.

Trzy fazy wydzielania kwasu solnego 

  • Wydzielanie kwasu solnego rozpoczyna się jeszcze zanim pokarm dostanie się do żołądka. Pierwsza faza wydzielania (tak zwana głowica) jest wywoływana przez zapach, rodzaj i smak jedzenia, którego działanie jest przenoszone z ośrodkowego układu nerwowego do komórek żołądka przez zakończenia nerwowe, które unerwiają żołądek.
  • Najbardziej znacząca faza wydzielania, żołądek, rozpoczyna się po wejściu pokarmu do żołądka. Rozciąganie żołądka powoduje uwolnienie gastryny z komórek G znajdujących się w przedsionku żołądka. Gastryna, działając na komórki okładzinowe bezpośrednio lub poprzez aktywację komórek ECL z uwolnieniem histaminy , stymuluje produkcję kwasu solnego.
  • Ostatnia faza wydzielania – jelitowa – rozpoczyna się, gdy pokarm wchodzi do dwunastnicy i ją rozciąga.

Zwiększenie kwasowości soku żołądkowego obejmuje mechanizm regulacji wydzielania: w komórkach antrum rozpoczyna się produkcja somatostatyny  , która blokuje wydzielanie kwasu solnego.

Funkcje kwasu solnego w żołądku 

Schemat kontroli wydzielania kwasu solnego w żołądku. Podkreślono relacje między przedsionkiem a ciałem żołądka.

Kwas solny pełni następujące funkcje:

  • promuje denaturację i obrzęk białek w żołądku, co ułatwia ich późniejsze rozszczepienie pepsyną ;
  • aktywuje pepsinogeny i zamienia je w pepsyny;
  • tworzy kwaśne środowisko niezbędne do działania enzymów soku żołądkowego;
  • zapewnia działanie przeciwbakteryjne soku żołądkowego;
  • przyczynia się do prawidłowego odprowadzania składników pokarmowych z żołądka: otwarcie odźwiernika zwieracza żołądka i zamykania części dwunastnicy;
  • podnieca wydzielanie trzustki .

Zależne od kwasu choroby przewodu pokarmowego 

Przyczyną chorób zależnych od kwasu może być nierównowaga w funkcjonowaniu mechanizmów produkcji kwasu lub neutralizacja kwasu, niewystarczająca skuteczność dolnego zwieracza przełyku lub odźwiernika , co jest przyczyną patologicznego refluksu żołądkowo – przełykowego i dwunastniczo – żołądkowego , a także niewłaściwe odżywianie lub styl życia. Najważniejszym czynnikiem diagnostycznym jest ilość kwasowości w różnych częściach narządów górnego odcinka przewodu pokarmowego (GIT), zmiana tych wartości w czasie. Ponadto często konieczna jest znajomość zachowania kwasowości w jednym punkcie w kilku punktach przewodu żołądkowo-jelitowego.

Metody badań kwasowości żołądka 

Zakwaszenie prowadzi się badania w diagnostyce i  choroby refluksowej przełyku , przełyk Barretta , wrzód żołądka , wrzód dwunastnicy , przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka , dwunastnicy , niestrawność , z termiczne i chemiczne oparzenia przełyku . [1]

Istnieją cztery główne metody badania kwasowości soku żołądkowego.

  • Najprostszy jest za pomocą żywic jonowymiennych ( Acidotest , Gastrotest itp.) W zależności od stopnia zabarwienia moczu . Metoda ma niewielką dokładność, a zatem nie jest bardzo pouczająca. Ostatnio rzadko używane.
  • Metody aspiracji. Najczęstszym z nich jest metoda sondowania ułamkowego . Zawartość żołądka jest zasysana za pomocą gumowej rurki, a następnie badana w laboratorium. Ta metoda ma swoje zalety, ale ma również poważne wady. W procesie aspiracji zawartość żołądka uzyskana z różnych obszarów funkcjonalnych jest mieszana. Ponadto sam proces odsysania zakłóca normalne funkcjonowanie żołądka, zaburzając wyniki badania.
  • Metoda barwienia ściany żołądka przez irygację specjalnym barwnikiem przez kanał endoskopu podczas gastroskopii . Ta metoda nie może również zapewnić wymaganej dokładności; wizualne określenie kwasowości poprzez zmianę koloru barwnika daje bardzo przybliżone wyniki.

Badanie kwasowości soku żołądkowego za pomocą wielomiejscowego acidogastrometru .

  • Elektrometryczną metodą pomiaru kwasowości bezpośrednio w przewodzie pokarmowym jest pomiar pH w żołądku . Jest to najbardziej pouczająca i fizjologiczna metoda. Pozwala to na stosowanie specjalnych instrumentów – kwasogastrometrów wyposażonych w sondy pH z kilkoma czujnikami pH do jednoczesnego pomiaru kwasowości w różnych strefach przewodu pokarmowego przez długi czas (do 24 godzin lub dłużej). Wadą tej metody jest niemożność zmierzenia całkowitej objętości produkcji kwasu w żołądku.

Laboratoryjne oznaczanie kwasowości żołądka 

W laboratorium kwasowość soku żołądkowego określa się poprzez miareczkowanie roztworem sody kaustycznej (NaOH) z udziałem różnych wskaźników chemicznych, które zmieniają kolor w zależności od kwasowości podłoża. Pojęcia całkowitej kwasowości soku żołądkowego , kwasowości wolnej i związanej są wspólne .

Kwasowość soku żołądkowego wyraża się w jednostkach miareczkowania (ilość ml 0,01 M roztworu wodorotlenku sodu niezbędna do zobojętnienia kwasu w 100 ml soku żołądkowego) lub w molach HCl na 1 litr soku żołądkowego. Liczbowo te wartości się pokrywają. Zazwyczaj do miareczkowania stosuje się 5 ml soku żołądkowego. Dlatego po miareczkowaniu neutralizującą ilość NaOH mnoży się przez 20.

pH w żołądku i przyległym przewodzie żołądkowo-jelitowym

  • Maksymalna teoretycznie możliwa kwasowość w żołądku: pH = 0,86 (odpowiada 160 mmol / L produkcji kwasu).
  • Minimalna teoretycznie możliwa kwasowość w żołądku: pH = 8,3 (odpowiada pH nasyconego roztworu jonów HCO  ).
  • Normalna kwasowość w świetle żołądka na czczo: pH = 1,5 – 2,0.
  • Kwasowość na powierzchni warstwy nabłonkowej skierowanej w stronę światła żołądka: pH = 1,5 – 2,0.
  • Normalna kwasowość w antrumie: pH = 1,3 – 7,4.
  • Kwasowość w głębi warstwy nabłonkowej żołądka: około pH = 7,0.
  • Normalna kwasowość w przełyku: pH = 6,0 – 7,0.
  • Normalna kwasowość w opuszce dwunastnicy: pH = 5,6 – 7,9.
  • Kwasowość soku z jelita cienkiego : 7,2 – 7,5 pH; ze zwiększonym wydzielaniem osiąga pH = 8,6. [2]
  • Kwasowość soku z okrężnicy : pH = 8,5 – 9,0. [2]

Całkowita kwasowość soku żołądkowego 

Całkowita kwasowość obejmuje wolną i związaną kwasowość plus kwasowość spowodowaną kwasami organicznymi ( mlekowymi , octowymi , masłowymi i innymi) w warunkach normalnych lub patologicznych.

Aby określić całkowitą kwasowość, jedną kroplę 1% alkoholowego roztworu fenoloftaleiny dodaje się do 5 ml soku żołądkowego . Biorąc pod uwagę poziom roztworu w probówce pomiarowej, miareczkowanie soku żołądkowego przeprowadza się do momentu pojawienia się czerwonego zabarwienia. Ilość ml sody kaustycznej wydana na miareczkowanie, pomnożona przez 20, będzie równa całkowitej kwasowości w jednostkach miareczkowania lub mmol / l.

Wolny kwas solny

Model cząsteczki kwasu chlorowodorowego

Wolny kwas chlorowodorowy nazywa się kwasem chlorowodorowym, który znajduje się w soku żołądkowym w postaci pojedynczych jonów H + i Cl  .

Aby określić wolną kwasowość, jedną kroplę dimetyloamidoazobenzenu dodaje się do 5 ml soku żołądkowego . Biorąc pod uwagę poziom roztworu w probówce pomiarowej, miareczkowanie soku żołądkowego przeprowadza się do momentu pojawienia się pomarańczowo-żółtego koloru. Ilość ml sody kaustycznej wydana na miareczkowanie, pomnożona przez 20, będzie równa wolnej kwasowości.

Związany kwas solny

Związany kwas chlorowodorowy nazywa się kwasem chlorowodorowym, który znajduje się w soku żołądkowym w chemicznie związanym białku i w postaci niezdysocjowanej.

Aby określić związany kwas chlorowodorowy, stosuje się wskaźnik alizarynę . Procedura miareczkowania jest podobna do opisanej powyżej i jest przeprowadzana przed pojawieniem się fioletowego zabarwienia.

Trawienie i czas trawienia pokarmów

Chętnie poznamy Twoje myśli

Dodaj Odpowiedź

Układ odpornościowy
Logo