Witamina B4

CHOLINA

 

Zapotrzebowanie dzienne na CHOLINĘ:

Dzieci

Wiek Zalecana dzienna dawka
1-3 lat 200 mg
4-8 lat 250 mg

Dziewczęta/ kobiety

Wiek Zalecana dzienna dawka
9-13 lat 375 mg
14-18 lat 400 mg
Od 19 lat 425 mg
Kobiety w ciąży 450 mg
Kobiety karmiące piersią 550 mg

Chłopcy/ mężczyźni

Wiek Zalecana dzienna dawka
9-13 lat 375 mg
14-18 lat 550 mg
Od 19 lat 550 mg

 

Normy SONA/inne:

550-3500 mg

Przedawkować można syntetyczną witaminę powyżej 10 gramów. Co prowadzi do:

  • Nudności,
  • Bóle brzucha,
  • Wymioty,
  • Nadmierny ślinotok,
  • Obniżenie ciśnienia krwi,
  • Nadmierna potliwość,
  • Stany depresyjne,
  • Stany oszołomienia,
  • Niedobory witaminy B6,
  • Biegunki.

Cholina (kation 2-hydroksyetylotrimetyloamoniowy) – organiczny związek chemiczny, posiadający czwartorzędową grupę aminową, występujący najczęściej w postaci chlorku

Znaczenie biologiczne

Cholina wchodzi w skład niektórych fosfolipidów, a w szczególności lecytyny i sfingomieliny. Fakt, iż lecytyna jest niezbędna dla normalnego rozwoju organizmu zwierzęcego, sprawił, że początkowo cholinę zaliczano do witamin z grupy B. Pogląd ten uległ zmianie, ponieważ cholina jest syntetyzowana w bardzo ograniczonym zakresie przez organizm ludzki. Dodatkowo ilości choliny potrzebne do sprawnego funkcjonowania są duże: 0,5–4 g dziennie.

Cholina uważana jest za substancję witaminopodobną ze względu na jej istotne znaczenie biologiczne

Poniżej tabela z listą produktów zawierających Witaminę B4 ( Cholinę ). Można sortować ( klikając w nagłówek kolumny ) oraz wyszukiwać bez odświeżania strony.

ProduktZawartość opakowaniaOpis i zamówienieZawartość w 100g( mg )Zawartość w porcji dziennej lub inny pomiarInne infoKcal ( 100 g )BiałkaWęglowodanyTłuszcze
ACTIVE LIFE 946 mlCena, opis i zamówienie83.3325 mg / 30 mlCholina ( Dwuwinian choliny13030
B-100 Complex firmy Now Foods50/100/250 kapsułekopis i zamówienie10 mg / 1 KAPSUŁKACholina

Autor: Paweł Sygnowski

 

Każdy z nas chce cieszyć się sprawnym umysłem i to przez jak najdłuższy okres czasu. Boimy się demencji starczej, spowolnienia pracy naszego mózgu, choroby Alzheimera itp. itd.

Powszechnie wiadomo, że istnieje wiele czynników, które zwiększają prawdopodobieństwo obniżenia naszej sprawności umys…
Każdy z nas chce cieszyć się sprawnym umysłem i to przez jak najdłuższy okres czasu. Boimy się demencji starczej, spowolnienia pracy naszego mózgu, choroby Alzheimera itp. itd.

Powszechnie wiadomo, że istnieje wiele czynników, które zwiększają prawdopodobieństwo obniżenia naszej sprawności umysłowej. Z łatwością samodzielnie wymienisz takie czynniki, jak np. stres, alkohol, narkotyki, itp.

Z drugiej strony powszechnie także wiadomo o czynnikach, które gwarantują długie utrzymanie sprawności umysłowej. Wiadomo, że istotne jest tutaj zmuszanie naszego mózgu do ciągłej pracy, czyli nieustanne uczenie się nowych rzeczy oraz pogłębianie znajomości tego, co już wiemy. Nad tą kwestią nie ma co się zbytnio rozwodzić.

Jednakże jest także jeszcze jeden czynnik, który zwykle pomijamy. Chodzi oto czym karmimy nasz mózg, w dosłownym sensie. Każdy człowiek musi jeść. Żywność, którą spożywamy zawiera wiele różnych składników chemicznych, które pośrednio lub bezpośrednio oddziaływają na nasz mózg. Te oddziaływanie może być bardzo pozytywne, obojętne, lub skrajnie negatywne.

Co należy wiedzieć o prawidłowym odżywaniu naszego mózgu? Krótko mówiąc: bardzo dużo, ale żeby całą rzecz sprowadzić do rozsądnych rozmiarów, najważniejsze jest, aby wiedzieć, że:

– w większości przypadków obniżona sprawność umysłowa związana jest z niskim poziomem acetylocholiny w organizmie. Jest ona głównym łącznikiem między mózgiem, a poszczególnymi nerwami (tzw. neuroprzekaźnik).

– związek chemiczny zwany choliną jest wyjściowym produktem do tworzenia acetylocholiny.

– z kolei witamina B5 bierze udział w przetwarzaniu choliny na acetylocholinę.

– ponadto, witamina B1 oraz B6 jest bardzo ważna dla naszej pamięci i zdolności koncentrowania się. Witamina B3 ułatwia dopływ tlenu do komórek mózgu, co umożliwia im normalne funkcjonowanie.

– do sprawnego funkcjonowania naszej pamięci potrzebujemy także witaminy B6, B12 i kwasu foliowego.

Aby zapewnić sobie odpowiedni poziom powyższych składników (odpowiedni poziom, to rzecz względna i dla każdego ten poziom może być nieco inny, aby go ustalić należy przeprowadzić odpowiednie badania na nasze zapotrzebowanie na określone związki chemiczne) należy jeść następujące produkty:

– Cholina – jaja, wątroba, soja, kapusta, kalafior.

– Witamina B5 – mięso, soja, orzechy, fasola, groch, jaja, wątroba, pełnoziarniste produkty zbożowe.

– Witamina B1 – ryby i owoce morza, wieprzowina.

– Witamina B6 – ryby, czerwone mięso, drób, pełnoziarniste produkty zbożowe, soja.

– Witamina B3 – ryby i owoce morza, drób, orzechy, ziemniaki.

– Witamina B12 – produkty zwierzęce.

– Kwas foliowy – ciemnozielone warzywa liściaste i podroby.

Jeśli Twoja dieta nie zawiera powyższych składników, to lepiej ją czym prędzej zmień. Jeśli zawiera, a Twoja pamięć nie jest zbytnio dobra, to znak, że najprawdopodobniej masz tych składników zbyt mało w swojej diecie, albo Twoja pamięć jest słabo wytrenowana i dlatego ciężko przychodzi mi nauczyć się czegoś nowego.

Źródło: Hooper A., Perring M., Bądź zdrów, czuj się wspaniale. Twój Styl, Warszawa 2005.


Jak naprawdę można łatwo nauczyć się angielskiego?

Nauka nie będzie sprawiać Ci problemów


Paweł Sygnowski

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Układ odpornościowy
Logo