Stearynian Magnezu

 

 

„Na portalu Seeking Health opisano też badania, przeprowadzone przez naukowców z Natural Partners i Thorne Research. Rozpuszczano w wodzie dwie tabletki z witaminą C – jedna z nich zawierała stearynian magnezu a druga była „czysta”. Po godzinie badano, w jakim stopniu bioprzyswajalna jest witamina zawarta w wodzie.  Tabletka z tanim wypełniaczem rozpuszczała się gorzej i słabiej łączyła z wodą. Okazało się też, że ludzki organizm może przyswoić z niej 18 % dobroczynnych substancji, podczas gdy z konkurencyjnej tabletki niezawierającej stearynianu magnezu – 95 %.  To oznacza, że sumiennie suplementując nasz organizm witaminami i składnikami mineralnymi możemy… doprowadzić do niedoborów i pogorszenia zdrowia.

Nieznane wypełniacze

Stearynian magnezu można znaleźć w większości suplementów diety i w niektórych lekach.  Według United States National Library of Medicine Toxicology Data Network dodaje się go również do jedzenia i produktów dla dzieci, jako substancję przeciwzbrylającą. Co więcej, producenci z niektórych krajów często nie mają obowiązku pisać na opakowaniu, jakich wypełniaczy użyli. Wydaje się więc, że jesteśmy skazani na szkodliwe dodatki. Na szczęście to nieprawda.” źródło: link

 

„Stearynian magnezu jest substancją, która ma za zadanie ułatwić szybkość przesuwania się leków/suplementów w produkcji. Jest substancją dającą niejako “poślizgu”. Jest uzyskiwany albo ze zwierząt (wół) albo z roślin w przypadku leków i suplementów.

Jakie mamy wątpliwości:

1.Jest to produkt, który jest używany w otoczce leków/kapsułek, przez co nie jest potrzebny organizmowi.

TO SIĘ ZGADZA, JEST ZBĘDNY.

2.Jest szkodliwy dla zdrowia. Tak mówią autorytety.” źródło:  link

Autorytety mówiące o stearynianie Magnezu:

Jerzy Maslanky, autor popularnej książki „Od lekarza do grabarza”:
„Kwas stearynowy plus jon magnezu daje stearynian magnezu, będący związkiem, w którym nie ma magnezu. Za to są skutki uboczne, które przynoszą toksyczne i niepożądane w aspekcie dobrego żywienia efekty. Człowiek może suplementować się witaminami i minerałami, ale mogą one wcale nie zostać wchłonięte, gdyż stearynian magnezu ma zdolność do tworzenia nieprzepuszczalnej powłoki pokrywającej jelita. Co więcej tłumi on komórki immunologiczne (tzw. T-cells), a są one przecież ważniejszym elementem systemu obronnego organizmu.
To jeden z wielu powodów, dla których suplementy w postaci płynnej są o wiele bardziej przyjazne. Sam stearynian magnezu jest używany w produkcji tabletek ze względu na jego właściwości smarujące. Daje tym samym wyższe i szybsze efekty produkcyjne. Innym jego zadaniem jest wyeliminowanie zjawiska sklejania się tabletek w trakcie produkcji. Swoją konsystencją przypomina kredę.
Niewtajemniczeni kupujący mogą myśleć, że jest on także dodatkowym źródłem magnezu, co jest kolosalnym błędem!”

Jerzy Zięba w opisie jednego z produktów:

UWAGA!

Wielu producentów deklaruje, że 1 kapsułka zwiera np. 1000mg witaminy C z dziką różą. Kiedy przyjrzeć się dokładnie takim produktom okazuje się, że w jednej kapsułce jest 1000 mg zwykłego kwasu askorbinowego i np. 60mg zmielonej dzikiej róży. W naszym produkcie, w 1000 mg jest 300 mg naturalnej dzikiej róży.  Przy czym w kapsułkowanych formach bardzo często znajduje się niekorzystny dla zdrowia stearynian magnezu czy inne dodatki jak substancje przeciwzbrylające lub barwiące.

 

Instytut Dr Ratha:

 

Kwas stearynowy i stearynian magnezu: kwas stearynowy to kwas nasycony o 18 atomach węgla, powszechny w produktach spożywczych takich jak czekolada (tabliczka czekolady zawiera około 5000 mg kwasu stearynowego), a także w mięsie, drobiu, rybach, zbożach, jajkach, maśle i produktach mlecznych. W mięsie stanowi on około jednej trzeciej zawartości tłuszczów nasyconych. Średnie spożycie kwasu stearynowego przez osobę dorosłą w USA wynosi około 7000 mg dziennie (kapsułka suplementu zawiera przeciętnie jedynie około 10-20 mg). Kwas stearynowy jest szybko metabolizowany do kwasu oleinowego (tłuszczu jednonienasyconego występującego w oliwie). Kwas stearynowy jest wyjątkowy pośród wszystkich nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ nie podnosi poziomu cholesterolu LDL – zachodzi mniejsze prawdopodobieństwo, że zostanie on włączony do estrów cholesterolu, ponieważ jego znaczna część jest przekształcana w kwas oleinowy.

Kwas stearynowy jest pozyskiwany z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych. Stearynian magnezu to sól zawierająca magnez i kwas stearynowy.

Zastosowanie:

  1. Ma właściwości poślizgowe, dzięki czemu zapobiega utracie składników w wyniku przylegania do urządzeń produkcyjnych w trakcie kompresji proszków do postaci tabletek. Ułatwia również połykanie tabletek.
  2. Zapobiega utlenianiu, co pozwala na dłuższe przechowywanie tabletek.

Bezpieczeństwo: posiada status GRAS

Stosowany w żywności i słodyczach. Stosujemy stearyniany spełniające normy USP, pozyskiwane głównie z oleju palmowego lub innych naturalnych źródeł roślinnych odpowiednich przy diecie wegetariańskiej. Te surowce są badane pod kątem zgodności z normami USP (i są bardzo czyste).

Kontrowersje: pomimo, iż nie ma badań stwierdzających niepożądane działanie stearynianu magnezu na organizm człowieka, niektóre firmy, które próbują odróżnić się od innych producentów preparatów witaminowych oferując produkty nie zawierające stearynianu magnezu, publikują mylne informacje na temat tego związku. Być może ci producenci nie są w stanie konkurować jedynie w oparciu o faktyczną skuteczność oferowanych produktów.

Dla niektórych konsumentów ta kwestia nabrała rangi nieomal psychologicznej obsesji niepodlegającej zasadom logicznego rozumowania. Większość osób bez żadnych obaw regularnie je ciasta, ciastka lub inne słodycze, „śmieciowe” jedzenie czy czekoladę (która zawiera dużo kwasu stearynowego). Natomiast przesadnie obawia się niewielkich jego ilości znajdujących sie w kapsułkach (10 lub 20 mg). Jest to sprzeczne z logiką i obnaża brak podstawowej wiedzy na temat mikroelementów, żywności oraz fi zjologii człowieka. Nawet jeżeli uwzględnimy, że jelita są bardzo długie i mają ogromną powierzchnię wchłaniania (jelito cienkie ma powierzchnię wchłaniania wielkości kortu tenisowego), ilość stearynianu magnezu jest tak mała, że zajmie bardzo mały fragment ogromnego obszaru wchłaniania. Ważne jest również aby pamiętać, że nawet przy dziennym spożyciu ponad 20 tabletek zawierających stearynian magnezu przyjęta dawka będzie odpowiadać zaledwie 1% ilości już przyjmowanej w jedzeniu. Istotne jest, aby wiedzieć, że organizm potrzebuje kwasu stearynowego i w przypadku jego niedoboru w diecie sam go wytwarza.

Najczęściej spotykane opinie krytyczne na temat stosowania kwasu stearynowego: – Kwas stearynowy tworzy biofi lm na ściankach przewodu pokarmowego zakłócając wchłanianie składników odżywczych.

Nasza odpowiedź: To stwierdzenie wynika z niezrozumienia tego, czym jest biofi lm. W rzeczywistości kwas stearynowy pomaga zapobiegać formowaniu się biofi lmów, które składają się z drobnoustrojów takich jak Candida lub niektórych bakterii.  Biofi lm to ochronna struktura wielocukrowa, w której żyją populacje bakterii nierozpoznawane przez układ odpornościowy i środki przeciwbakteryjne. Organizmy tworzące biofi lm potrzebują źródeł energii do reprodukcji i wzrostu, lecz nigdy nie czerpią jej z tłuszczów nasyconych. Przykładowo biofi lm złożony z organizmu Candida albicans wykorzystuje do rozmnażania wielonienasycone kwasy tłuszczowe (występujące w chipsach ziemniaczanych i kukurydzianych lub frytkach). Candida wprowadza cząsteczki tlenu do nienasyconych wiązań kwasów tłuszczowych (im mniej nasycone wiązania, tym korzystniejsze jest to dla rozmnażania się organizmu Candida) tworząc wysoce toksyczne cząsteczki sygnałowe nazywane oksylipinami. Oksylipiny są czynnikami wzrostu biofi lmu. Wprowadzenie cząsteczki tlenu do tłuszczów nasyconych jest technicznie niemożliwe, dlatego kwas stearynowy nie może pobudzać wzrostu biofi lmu.

– Stearynian magnezu może zakłócać funkcjonowanie układu odpornościowego.

Nasza odpowiedź: To powszechne przekonanie opiera się na jednym badaniu opublikowanym w 1990 r., w którym komórki T inkubowano kwasem stearynowym. (Molecular basis for the immunosuppressive action of stearic acid on T cells, Tebbey i Buttke, Immunology, 1990). W tym badaniu czyste komórki T (rodzaj komórek krwi) były hodowane na płytce Petriego na pożywce składającej się wyłącznie z kwasu stearynowego będącego jedynym źródłem kwasów tłuszczowych. Oczywistym jest, że w tych warunkach komórki nie mogą funkcjonować właściwie jako komórki układu odpornościowego. To tak, jakby jeść wyłącznie same brokuły, kapustę lub dowolny inny rodzaj jedzenia. Nawet jeśli produkt sam w sobie jest zdrowy, organizm nie będzie w stanie właściwie funkcjonować. Niemniej wyniki tego badania wywołały u niektórych wrażenie, że kwas stearynowy zakłóca funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu

 

 

Wniosek:
Substancja ta znajduje się w roślinach i jedzeniu i szkodliwość jej zależy od ilości tak samo jak składnika anty-odżywczego jakim jest np. kwas szczawiowy, który znajduje się w szpinaku, czy brokułach. Więcej o kwasie szczawiowym i występowaniu  

Rtęć,tytan,kadm,ołów też nie są toksycznymi pierwiastkami. Toksycznymi są nazywanymi, ponieważ jest ich wszędzie za dużo.  W szczepionkach jest za dużo rtęci, skutek – można się domyślać, że to może powodować problemy z układem nerwowym. Te związki są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ale w minimalnych ilościach. Są to ultraelementy. Dlatego oczyszczanie z metali ciężkich jest potrzebne codziennie,  bo w powietrzu jest zbyt dużo ich także oraz w szczepionkach czy żywności.
Anty-odżywcze składniki roślin służą kontroli abyśmy nie spożywali tylko jednej rośliny za dużo, tylko korzystali z pełnego bogactwa jakie daje nam ziemia 🙂

Opis wszystkich składników odżywczych i ich ilości potrzebne codziennie znajdziemy tu: http://ukladodpornosciowy.pl/witaminy/

Nadmiar wszystkiego jest toksyczne.

Po prostu trzeba dążyć do równowagi