Skip to content

Sód

SÓD

 

Zapotrzebowanie dzienne na SÓD:

Zalecane normy dietetyczne na Sód dla różnych grup ludności*

Grupy ludnościZalecane normy dietetyczne [g / dzień]Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych
[g / dzień]
Dzieci 1-3 lat1,01,5
Dzieci 4-8 lat1,21,9
Chłopcy 9-13 lat1,52,2
Młodzież męska 14-18 lat1,52,3
Mężczyźni 19-30 lat 1,52,3
Mężczyźni 31-50 lat1,52,3
Mężczyźni 51-70 lat1,32,3
Mężczyźni powyżej 70 lat1,22,3
Dziewczęta 9-13 lat1,52,2
Młodzież żeńska 14-18 lat1,52,3
Kobiety 19-30 lat 1,52,3
Kobiety 31-50 lat1,52,3
Kobiety 51-70 lat1,32,3
Kobiety powyżej 70 lat1,22,3
Kobiety ciężarne do 18 lat1,52,3
Kobiety ciężarne 19-50 lat1,52,3
Kobiety karmiące do 18 lat1,52,3
Kobiety karmiące 19-50 lat1,52,3

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)

 

Normy SONA/inne

NAZWASONAZAKRES TERAPEUTYCZNY
Sód – NaDzieci 600 – 800 mg Dorośli 800 – 1200 mgDzieci 600 – 800 mg Dorośli 800 – 1200 mg Zatrucie – przy nadmiernej podaży wit. D3.kamica układu moczowego, złogi w tkankach miękkich i sercu.

Sód (Na, łac. natrium) – pierwiastek chemiczny z grupy metali alkalicznych w układzie okresowym. Po raz pierwszy został wyizolowany przez Humphry’ego Davy’ego w 1807 r.

Zastosowanie

W czystej postaci jest stosowany jako bardzo skuteczny środek suszący rozpuszczalniki organiczne oraz jako substrat wielu reakcji chemicznych m.in. kondensacji Wurtza. Tlenki i wodorotlenek sodu są stosowane w łodziach podwodnych i statkach kosmicznych jako środki pochłaniające dwutlenek węgla z powietrza. Chlorek sodu pod nazwą sól kuchenna jest powszechnie używanym dodatkiem do potraw, wykorzystywany jest też do topienia śniegu na drogach; natomiast zmieszany z lodem tworzy mieszaninę oziębiającą.

Występowanie

Sód występuje w górnych warstwach skorupy ziemskiej w ilości 2,30%, głównie w postaci jonów Na+ w oceanach oraz minerałów – plagioklazów, skaleni i innych, m.in. saletry chilijskiej.

Znaczenie biologiczne sodu

Jony sodu są głównym kationem zewnątrzkomórkowym i są konieczne do utrzymania potencjału czynnościowego błon komórkowych. Sód odgrywa pewną rolę w patogenezie nadciśnienia i niewydolności krążenia. Sód bierze udział w przewodzeniu przez neurony impulsów nerwowych, wpływa na ciśnienie osmotyczne płynów ustrojowych, a także podwyższa stopień uwodnienia koloidów komórkowych

Niedobór u roślin i człowieka powoduje zanik różnicy potencjałów (napięcia elektrycznego) i utratę pobudliwości komórek.

Autor: Małgorzata Jakubczyk

 

Sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastek ten znajduje się w każdej, najmniejszej nawet komórce, zapewnia prawidłową czynność mięśni i nerwów, a przede wszystkim reguluje ilość wody, jaką organizm zatrzymuje lub wydala przez nerki.

 

Sód pełni w organizmie człowieka bardzo ważną rolę, jednak to tylko jeden z wielu elementów, które składają się na odpowiednią regulację gospodarki wodnej i kwasowo-zasadowej.  Sód znajduje się w większości produktów, które spożywamy na co dzień:  odnajdziemy go w wędzonych rybach, drobiu, żółtym serze, wołowinie, oliwkach i wszędzie tam, gdzie poczujemy sól – czyli chlorek sodu, główne źródło tego pierwiastka w codziennej diecie. Nadmiar sodu u zdrowego człowieka, podobnie jak wody, wydalany jest z organizmu z potem i moczem, jednak zbyt duża podaż sodu w diecie wpływa na podwyższenie ciśnienia tętniczego. W tym przypadku doskonale sprawdza się powiedzenie, że co za dużo, to niezdrowo. Sód zatrzymany w organizmie działa jak gąbka, wiążąc płyny, wypłukując magnes czy potas i zwiększając pragnienie. Stopniowo dochodzi do zwiększania wagi, powstawania obrzęków i  wspomnianego nadciśnienia tętniczego. A stąd już niestety niedaleko to poważnych powikłań zdrowotnych – udaru mózgu, wylewu czy rozwoju niewydolności krążenia. Sód sprzyja także rozwojowi miażdżycy, osteoporozy, chorób nerek i przewodu pokarmowego.

            Nadmiar soli, zła dieta, brak ruchu, alkohol i papierosy – to główni winowajcy powodujący nadciśnienie. Na szczęście każdy z tych negatywnych czynników można – przy odrobinie dobrej woli i samozaparcia, wyeliminować. Zmiana stylu życia istotnie obniża wartości podwyższonego ciśnienia i prawdopodobnie może zapobiegać rozwojowi choroby u osób, które mają do niej genetycznie uwarunkowane skłonności.

            W ostatnich latach wyraźnie wzrosła świadomość społeczna dotycząca zdrowego odżywiania i profilaktyki prozdrowotnej. Przyczyną tego stanu jest stały wzrost akcji propagujących zdrowy tryb życia i dobre nawyki żywieniowe. Jedną z nich jest projekt Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. Prof. Z. Religi w Zabrzu „Siła serca”, mający zachęcić Polaków do porzucenia szkodliwych nawyków żywieniowych. Specjalnym patronatem Fundacji objęta została Sól „Zdrowy Wybór”, wpisująca się również w akcję “Chronię swój mózg i serce – mniej solę” mająca na celu obniżenie spożycia sodu w diecie wszystkich Polaków. A jest o co walczyć – przeciętny Polak zjada beczkę soli rocznie, i nie jest to beczka przysłowiowa. To zdecydowanie za wiele, ale solimy przecież wszystko i wszędzie – od przekąsek po główne dania, w domu i w restauracji. Lubimy dania o wyrazistych smakach, doprawione z sarmacką fantazją. Rezygnacja z codziennych przyzwyczajeń i całkowita eliminacja soli z jadłospisu to dla wielu smakoszy abstrakcja. Dla nich przeznaczona może być wspomniana Sól „Zdrowy Wybór” – produkt o prawidłowych dla zdrowia proporcjach: zmniejszonej zawartości sodu i zwiększonej zawartości potasu, magnezu i jodu. Dodatkowo, troszcząc się o własne zdrowie, możemy pomóc innym, ponieważ kupując sól „Zdrowy Wybór”, każdy z nas wspiera budowę systemu wspomagania serca dla dzieci realizowaną przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii


Poznaj Siłę Serca

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Poniżej tabela z listą produktów zawierających Sód. Można sortować ( klikając w nagłówek kolumny ) oraz wyszukiwać bez odświeżania strony.

ProduktZawartość opakowaniaOpis i zamówienieZawartość w 100g( g )Zawartość w porcji lub inny pomiarInne infoKcal ( 100 g )BiałkaWęglowodanyTłuszcze
SÓL HIMALAJSKA RÓŻOWA DROBNA – Pięć Przemian400 gcena,opis i zamówienie38.261382.61 g/kg FSMbardzo drobna
Pure Concentrated Organic Minerals™60 ml = ok. 900 kropli.cena,opis i zamówienie10070
ALGTABLETTER – Algi morskie250/500/1000 tabletekcena,opis i zamówienie5,85 mg / 5 tabletek