Skip to content

Kwas palmitynowy

Kwas palmitynowy

Zapotrzebowanie dzienne na Kwas palmitynowy: Nie określono

Kwas palmitynowyorganiczny związek chemiczny z grupy nasyconych kwasów tłuszczowych, nieulegający dysocjacji. Kwas ten pomiędzy atomami węgla ma tylko wiązania pojedyncze. Jest składnikiem tłuszczów roślinnych (głównie w oleju palmowym – stąd nazwa) i zwierzęcych (przykładowo łój zawiera około 28% kwasu palmitynowego)[4].

Jego sole: sodowa (palmitynian sodu) i potasowa (palmitynian potasu) są surowcami w przemyśle, stosowanymi do produkcji mydeł[4].

Poniżej tabela z listą produktów zawierających kwas palmitynowy. Można sortować ( klikając w nagłówek kolumny ) oraz wyszukiwać bez odświeżania strony.

ProduktZawartość opakowaniaOpis i zamówienieZawartość w 100 g/100ml ( g )
RAZEM
Błonnik ropuszczalny. Zawartość w 100 g/100ml ( g )Błonnik nieropuszczalny. Zawartość w 100 g/100ml ( g )Zawartość w porcji dziennej/ inny pomiarInne informacjeKcal ( 100 g )BiałkaWęglowodanyTłuszcze
ALGTABLETTER – Algi morskie250 tabletekcena,opis i zamówienie20 mg / 5 tabletek

Wiosennie uporządkowana dieta

Autor: 5tka_PR –

 

Wiosenna temperatura rośnie z zadziwiającą prędkością i chcąc nie chcąc zrzucamy swetry pokazując trochę więcej ciała. Jeśli podczas zimy nieco go przybyło, szybko rzucamy się w wir diet cud. Niemal odruchowo zaczynamy mocno ograniczać  tłuszcz w daniach – czy słusznie?

 

Wszystkie tłuszcze dostarczają skoncentrowanej formy energii i są niezbędne dla transportu w organizmie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K. Jednak jednym z podstawowych problemów nieodpowiedniej diety Polaków jest (często nawet nieuświadomiony) wybór tłuszczy zwierzęcych, bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe. To właśnie ich nadmierne spożycie niekorzystnie wpływa na zdrowie i kondycję, skutkuje dodatkowymi kilogramami, a w konsekwencji nadwagą czy nawet otyłością. Najczęściej pojawiające się kwasy to palmitynowy i mirystynowy oraz stearynowy. To one mają wpływ na stężenie cholesterolu całkowitego oraz ‘złego’ cholesterolu LDL w surowicy krwi, zatem ich spożycie należy ograniczyć do minimum.

Tłuszcz jest niewątpliwie jednym z elementarnych składników pożywienia, więc nie ma możliwości całkowitego wyeliminowania go z jadłospisu. Istotne by kontrolować, aby tłuszcz, po który sięgamy był pochodzenia roślinnego. W ramach tego postanowienia warto docenić dobrodziejstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które według badań zapobiegają nowotworom, powodują obniżenie ciśnienia tętniczego krwi jak i poziomu cholesterolu. Co ciekawe, jego spożycie powoduje, że chudniemy powodują uczucie sytości, dzięki któremu podjadamy mniej niezdrowych przekąsek. Ich źródłem są ryby (przede wszystkim: łosoś, dorsz, sardynki, śledzie, makrela), orzechy (głównie włoskich), nasionach, awokado, sezamie oraz oliwa z oliwek.

Poza walorami zdrowotnymi, warto też zwrócić uwagę na atuty związane ze smakiem potraw. Oliwy z oliwek świetnie sprawdzą się w wiosennych daniach i podkreślą smak nowalijek. Do sałatek najlepiej używać oliw z rodzaju extra virgin, tłoczonych na zimo, które są znakiem rozpoznawczym kuchni śródziemnomorskiej (np. Olivari). Wybór takiej oliwy ma swoje uzasadnienie – extra virgin ma niską temperaturę spalania, dlatego świetnie nadaje się jako dodatek do gotowych dań, ale nie powinno się na niej smażyć. Ten rodzaj oliwy ma też charakterystyczny delikatnie owocowy smak, dzięki czemu fantastycznie podkreśla słodycz pomidorów lub subtelny smak dojrzałego awokado. Tworzy wyśmienity duet z serem feta, czarnymi oliwkami i odrobiną pieprzu. Dzięki niej nawet sałatka z makaronem będzie nieco mniej grzeszna. Czy nie o tym marzy każda osoba będąca na diecie?  

Przepisy na wiosenne sałatki:

Sałtka z awokado i mango

  • 1 awokado
  • 1 mango
  • 300 g rukoli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 20 g parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olivari
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • sól i czarny pieprz do smaku

Sos

Aby przygotować sos należy wymieszać wszystkie składniki i odstawić, aż się „przegryzą”. Rukolę płuczemy i odsączamy, wrzucamy do miski. Obieramy awokado i mango, oba owoce tniemy w paski i układamy na sałacie. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy orzechami włoskimi. Sałatkę najlepiej podać od razu, by nie straciła świeżości.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.