Zakwaszenie organizmu to poważny problem, który dotyka coraz więcej ludzi. Zła dieta, silny stres, niezdrowy tryb życia - wszystko to prowadzi do braku równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, co z kolei powoduje wiele poważnych chorób. Kiedy możemy mówić o zakwaszeniu organizmu i czy można temu zaradzić?

Jak leczyć nadmierne gromadzenie się kwasów

 

1. Co to jest zakwaszenie organizmu?

Przewlekłe zmęczenie, bóle głowy, senność, problemy skórne - kiedy dostaniemy te objawy, albo je lekceważymy, albo biegniemy do specjalisty po „złote fundusze” na różne dolegliwości. Nie sądzimy, że ich przyczyna naprawdę leży gdzie indziej. Prawidłowe funkcjonowanie organizmu polega na utrzymywaniu równowagi między kwasami i zasadami w tkankach i krwi. Jeśli równowaga ta zostanie zaburzona, może to mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.

Eliza Gosławska ELIZA GOSŁAWSKA
Dietetyk, Szczecin

Krótkoterminowe zakwaszenie nie jest niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ organizm może sobie z tym poradzić z powodu różnych mechanizmów regulacyjnych. Przewlekłe zakwaszenie daje wiele znaków, których zignorowanie może prowadzić do poważniejszych chorób. Zaburzenia kwasowo-zasadowe często prowadzą do złego odżywiania, takiego jak modna dieta wysokobiałkowa.

Stopień kwasowości lub zasadowości poszczególnych płynów ustrojowych mierzy się za pomocą wskaźnika pH w zakresie od 0 do 14. Jeśli ten wskaźnik jest mniejszy niż 7, oznacza to reakcję kwasową, a jeśli jest bardziej - zasadowa. Aby wszystkie procesy metaboliczne przebiegały prawidłowo, potrzebne są odpowiednie warunki. Przede wszystkim najważniejsze jest utrzymanie stałego pH krwi na poziomie 7,35–7,45.

2. Przyczyny zakwaszenia

Zakwaszenie organizmu może być spowodowane różnymi czynnikami. Mogą one obejmować zaburzenia procesów wydzielania kwasu lub gromadzenia się toksyn i metali ciężkich. Nie mamy bezpośredniego wpływu na procesy biochemiczne, ale warto pamiętać, że styl życia wpływa na wygląd zakwaszenia organizmu. Przede wszystkim preferuje go nieodpowiednia dieta bogata w węglowodany, tłuszcze i białka zwierzęce. Produkty zakwaszające obejmują ser, ryby, słodycze, jajka, produkty zbożowe i mięsne.

Musisz to wiedzieć

Sprawdź, co to jest zakwaszenie organizmu
Ciągłe zmęczenie i problemy z koncentracją? Zobacz, co to może znaczyć
Poznaj produkty o działaniu zakwaszającym i odkwaszającym
Specjaliści podkreślają, że stosowanie stymulantów, unikanie aktywności fizycznej i częste diety odchudzające również przyczyniają się do zakwaszenia organizmu. Zakwaszenie organizmu może również pojawić się jako efekt uboczny przyjmowania różnych leków oraz w wyniku przedłużającego się stresu. Wpływ mogą mieć również zaburzenia metaboliczne.

3. Jakie są objawy zakwaszenia?

Jakie dolegliwości mogą wskazywać na zakwaszenie twojego ciała? Czasami trudno jest zdiagnozować, ponieważ wiele objawów jest charakterystycznych dla innych chorób. Jeśli jednak pomimo leczenia objawy utrzymują się, warto zbadać zakwaszenie, ponieważ może to być przyczyną pogorszenia stanu zdrowia.

Częste wahania nastroju, nastrój depresyjny, stany depresyjne, trudności z koncentracją i problemy ze snem mogą być niepokojące. Objawom tym mogą towarzyszyć zmiany wyglądu. Jeśli dodatkowo zauważysz nadmierne wypadanie włosów, łamliwość paznokci i trądzik, a Twoja skóra stanie się sucha i pozbawiona blasku, może to również oznaczać zakwaszenie organizmu.

Dyskomfort może również obejmować układ trawienny. W przypadku zakwaszenia pacjenci często skarżą się na problemy trawienne, wzdęcia, zaparcia i dziwną gorycz w jamie ustnej. Ponadto występują bóle mięśni i kręgosłupa. Charakterystyczne są wahania masy i zwiększone zapotrzebowanie na słodycze.

4. Skutki zakwaszenia

W wyniku akumulacji kwaśnych produktów przemiany materii nasze ciało jest bardziej narażone na niekorzystne działanie różnych bakterii, wirusów i grzybów, a stąd nie jest to krótka droga do poważniejszych chorób. Zakwaszenie organizmu towarzyszy prawie wszystkim chorobom przewlekłym. Osłabia metabolizm i układ odpornościowy.

Efektem zakwaszenia organizmu może być m.in. pojawienie się cukrzycy, chorób serca, osteoporozy, miażdżycy i raka. Te z kolei mogą dodatkowo zintensyfikować procesy zakwaszania organizmu. Długotrwałe zakwaszenie organizmu może również przyczynić się do powstania tzw. Kwasicy. Jest to poważny stan, w którym pH krwi spada poniżej normy, co zwiększa jego kwasowość.

5. Jak leczyć nadmierne gromadzenie się kwasu

Aby zatrzymać nadmierne gromadzenie się kwasów w ciele, konieczne jest wprowadzenie kilku zmian stylu życia. Powinieneś wyeliminować z diety wszystkie szkodliwe, wysoko przetworzone produkty i wzbogacić dietę dużą ilością warzyw i owoców, a także prosa, które są alkaliczne. Pij też dużo płynów. Nadmiar kwasów może być spowodowany przez ścisłą utratę wagi. Dlatego zamiast sięgać po kompleksową dietę, preferowana jest umiarkowana aktywność fizyczna.

 

Równowaga kwasowo-zasadowa jest stanem, w którym zachowany jest stosunek kationów i aniony w płynach ustrojowych, które określają właściwe pH i prawidłowe procesy
życie. Spośród płynów ustrojowych krew ma największą stabilność optymalny zakres pH w większości procesów metabolicznych wyno i od 7,35 do 7,45.

Stan nagromadzenie nadmiernych ilości substancji kwasowych we krwi (równowaga zasada kwasowa przesunięta w kierunku niższych wartości pH) nazywa się kwasicą (Acidozą), a zaburzeniami charakteryzującymi się wzrostem pH jest zasadowica (zasadowica). Zakłócenie kwasowo-zasadowe prowadzi do niekorzystnych zmian zdrowie.

 

Klinicznymi objawami kwasicy są zmęczenie, brak apetytu, ból głowy, senność, apatia, brzydka skóra, zwiększone wydalanie minerałów z moczem, np. wapń, sód, magnez, prowadzące do kamieni nerkowych. W zasadowicy wzrastawydalanie wodorowęglanu z moczem i zmiany w procesach metabolicznych (np. hamowanie glukoneogenezy).

W praktyce jednak bardziej powszechne zakwasze niż zasadowica. Produkty spożywcze mają różne poziomy pierwiastków kwasowych tworzenie zasad, dlatego skład racji wpływa na równowagę kwasową baza. Elementy kwasotwórcze obejmują siarkę, fosfor, chlor i krzem. Na dół z drugiej strony potas, sód, wapń i magnez.

Składników odżywczych zakwaszające aktywne białka i tłuszcze. Produkty kwasowe obejmują: mięso i mięso przetwory, drób, ryby, jaja, produkty zbożowe. Źródłem elementów tworzących bazę są warzywa, owoce, mleko.

Produkty zasadowe:

WARZYWAOWOCEBIAŁKAPRZYPRAWYINNESŁODZIKI
lucernajabłkajajapieprz chiliocet jabłkowystewia
jęczmieńmorelebiałko serwatkowecynamonświeże soki
burakiawokadopiersi kurczakacurrywoda mineralna
kapustabananytwarógimbirmelasa
marchewjagodyjogurtziołasoki warzywne
kalafiorjezynymigdałygorczycaprzetworzone produkty mleczne
selerczereśniekasztanysól morskamleko organiczne
botwinaświeży kokostofuzielona herbata
ogórekporzeczkisiemię lnianeziołowa herbata
jadalne kwiatysuszone figi, daktylekasza jaglanakombucha
bakłażanwinogronanasiona dyni
kisozne warzywagrejpfrutnasiona słonecznika
czosnekarbuznasiona kiełków
zielona fasolamelon
zielony groszekcytryna
kapustalimonki
kalarepanektarynki
sałatapomarańcze
groszekbrzoskwinie
rzepagruszki
brukselkaananas
dyniarodzynki
rzeżuchamaliny
szparagirabarbar
pietruszkapoziomki
paprykatruskawki
kiełkimandarynki
kabaczkiowoce tropikalne
rzodkiewka

http://glamki.se.pl/diety-i-fitness/dieta-zasadowa-tabela-produktow-zasadowych-sposob-na-dobre-samopoczucie,54_3674.html

Czy dieta alkaliczna jest szkodliwa?

Dieta alkaliczna zasadniczo wzmacnia staromodne zdrowe odżywianie. Dieta zaleca spożywanie większej ilości warzyw, owoców i picie dużej ilości wody oraz ograniczenie cukru, alkoholu, mięsa i przetworzonej żywności. Wszystkie te rzeczy pomogą poprawić ogólny stan zdrowia, pomogą schudnąć, a nawet pomogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka - nie tylko dla osób wspierających dietę.

Ta dieta może również pomóc zmniejszyć stan zapalny. Zapalenie jest naturalną reakcją na urazy i infekcje, ale zbyt wiele stanów zapalnych - zwanych również zapaleniami przewlekłymi - może powodować uszkodzenie DNA i prowadzić do raka. Więc jedzenie produktów zmniejszających stan zapalny może pomóc zmniejszyć ryzyko raka.

Wodę alkaliczna. Co to jest i jak wpływa na twoje zdrowie?

Chociaż nie możemy komentować konkretnych marek, większość tak zwanych wód alkalicznych to po prostu butelkowane wody mineralne, które nie powinny ani pomóc, ani zaszkodzić. Podobnie jak żywność, ta woda może zmieniać poziom pH śliny lub moczu, ale nie krwi.

Co powinien wiedzieć każdy, kto rozważa rozpoczęcie diety alkalicznej?

Jeśli rozważasz rozpoczęcie jakiejkolwiek diety, ważne jest, aby najpierw porozmawiać z lekarzem. Powinieneś wiedzieć, że zmiany, które wprowadzisz w swojej diecie, nie wpłyną na pH krwi, ale mogą mieć pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia.

Pozostaw komentarz