Fitosterole

 

Zapotrzebowanie dzienne na Fitoestrole: dodatkowy składnik odżywczy: 1 g. 

Max: 3 g

Fitosterole , które obejmują sterole roślinne i stanole , są fitosteroidami , podobnymi do cholesterolu , które występują w roślinach i różnią się jedynie łańcuchami bocznymi węgla i / lub obecnością lub brakiem podwójnego wiązania. [1] Stanole są nasyconymi sterolami, nie posiadającymi podwójnych wiązań w strukturze pierścienia sterolu. Zidentyfikowano ponad 200 steroli i powiązanych związków. [2] Wolne fitosterole ekstrahowane z olejów są nierozpuszczalne w wodzie, względnie nierozpuszczalne w oleju i rozpuszczalne w alkoholach.

Żywność i suplementy diety wzbogacone w fitosterol są sprzedawane od dziesięcioleci. [1] Pomimo dobrze udokumentowanych skutków obniżania poziomu cholesterolu LDL , nie ma naukowo udowodnionych dowodów jakiegokolwiek korzystnego wpływu na chorobę sercowo-naczyniową (CVD) lub ogólną śmiertelność. [3]

Fitosteroli nie należy stosować w nadmiarze. Dawki fitosteroli powyżej 3 g / d nie są korzystne. Mogą obniżać poziom karotenoidów, likopenu i witaminy E w organizmie. Wchłanianie fitosteroli przez dzieci jest znacznie wyższe niż u dorosłych. Z tego powodu produkty wzbogacone w sterole roślinne nie są zalecane, a nawet są przeciwwskazane dla dzieci i młodzieży, które mają wysokie zapotrzebowanie na cholesterol jako substancję budującą w okresie dojrzewania. Stosowanie produktów wzbogaconych w tych grupach wiekowych może powodować nieprawidłowe wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i metabolizm lipidów.

Przeciwwskazania

Aby uniknąć potencjalnej hipowitaminozy (A i E), dzieci poniżej 5 roku życia, kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny spożywać produktów wzbogaconych fitosterolami.

 Porównanie wyników badań z zastosowaniem fitosteroli w odniesieniu do zmian cholesterolu całkowitego oraz LDL [Przysławski i wsp. 2009]

Autor / rok Liczba badanych Wiek (lata) Dawka (g/d) Produkt Czas badania (tyg) Redukcja LDL (%) Redukcja cholesterolu całk. (%)
Vanhanen i wsp (1993) 67 25-60 3,4 ESTA MJ 6 10 7,5
Williams i wsp (1999) 19 2-5 3 ESTA M 13 15,5 12,4
Jones i wsp. (2000) 15 37-61 1,84 ESTA 1,84 ESTE M 3 7,9 12,9 10,2 13,4
Mensink i wsp. (2002) 60 18-65 3 ESTA J 4 8,2 7,3
Wolfs i wsp. (2005) 84 26-70 1,3 ESTA M 4 lata 26

ESTA – estry stanoli / ESTE – estry steroli / M – margaryna / MJ – majonez / J – jogurt

Układ odpornościowy
Logo