Skip to content

Mangan

Mangan

 

Zapotrzebowanie dzienne na Mangan:

 

Grupy ludnościZalecane normy dietetyczne [mg / dzień]Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych
[mg / dzień]
Dzieci 1-3 lat1,22
Dzieci 4-8 lat1,53
Chłopcy 9-13 lat1,96
Młodzież męska 14-18 lat2,29
Mężczyźni 19-30 lat 2,311
Mężczyźni 31-50 lat2,311
Mężczyźni 51-70 lat2,311
Mężczyźni powyżej 70 lat2,311
Dziewczęta 9-13 lat1,66
Młodzież żeńska 14-18 lat1,69
Kobiety 19-30 lat 1,811
Kobiety 31-50 lat1,811
Kobiety 51-70 lat1,811
Kobiety powyżej 70 lat1,811
Kobiety ciężarne do 18 lat2,09
Kobiety ciężarne 19-30 lat2,011
Kobiety ciężarne 31-50 lat2,011
Kobiety karmiące do 18 lat2,69
Kobiety karmiące 19-30 lat2,611
Kobiety karmiące 31-50 lat2,611

 

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)

Mangan (Mn, łac. manganum[4]) – pierwiastek chemiczny należący w układzie okresowym do grupy metali przejściowych.

Występowanie w skorupie ziemskiej

Występuje w skorupie ziemskiej w ilości 850[5] – 1000[6] ppm, w znacznej części w postaci rud składających się z jego tlenków, węglanów i krzemianów

Właściwości chemiczne i fizyczne

Metaliczny mangan jest twardym, srebrzystym i kruchym materiałem o różowym połysku. Jest masowo stosowanym dodatkiem do stali, obniżając jej temperaturę topnienia i poprawiając właściwości mechaniczne. Wykazuje właściwości paramagnetyczne.

Znaczenie biologiczne

Mangan obecny jest w centrach reaktywności wielu enzymów i jest niezbędnym do życia mikroelementem. Jego minimalne, dzienne spożycie powinno wynosić ok. 1 mg. W dużych ilościach sole manganu są toksyczne.

Kompleksy manganu są wykorzystywane w mechanizmie fosforylacji niecyklicznej fotosystemu II fotosyntezy u roślin – bierze udział w fotolizie wody (rozkładzie wody przez działanie światła)[29].

Nadmiar może również sprzyjać rozwojowi demencji, schizofrenii oraz pogłębiać chorobę Parkinsona. Niedobór zaś powoduje opóźnienie w rozwoju fizycznym.

Poniżej tabela z listą produktów zawierających Mangan. Można sortować ( klikając w nagłówek kolumny ) oraz wyszukiwać bez odświeżania strony.

ProduktZawartość opakowaniaOpis i zamówienieZawartość w 100g( mg )Zawartość w porcji dziennej lub inny pomiarInne infoKcal ( 100 g )BiałkaWęglowodanyTłuszcze
SÓL HIMALAJSKA RÓŻOWA DROBNA – Pięć Przemian400 gCena,opis i zamówienie0.27 ppm AASbardzo drobna
ACTIVE LIFE - 90 Witamin i minerałów946 mlCena, opis i zamówienie13.334 mg / 30 mlglukonian manganu13030
Pure Concentrated Organic Minerals™60 ml = ok. 900 kropli.cena,opis i zamówienieMinerał całkowicie pochodzenia roślinnego, Najłatwiej bio-jonowo przenoszony element śladowy dostępne w naturze10070
Spirulina Hawajska PacificaOpakowanie zawiera: 180 tabletek. Porcja dzienna: 6 tabletekcena,opis i zamówienie13400 µg / Porcja dzienna 3g (6 tabletek)33367200
ALGTABLETTER – Algi morskie250/500/1000 tabletekcena,opis i zamówienie0,045 mg/ 5 tabletek

Autor: Piotr Stryjczak

 

Odpowiedź na to pytanie nasuwa się sama. Dlaczego już teraz musimy zadbać o witaminy i minerały, jakie dostarczamy do naszego organizmu i nie chodzi tu tylko o samo dostarczenie witamin i minerałów, ale o jakość i odpowiednią ilość witamin. Dr Joell Wolles “Nieżywi lekarze nie kłamią” Dr Matthias Rath “Harmonogram dla ludzkości”

 

 

CZŁOWIEK POTRZEBUJE DO ŻYCIA 91 DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI

– 60 minerałów

– 16 witamin

– 12 podstawowych aminokwasów i białek

– 3 podstawowe kwasy tłuszczowe

Dr Mattiass Rath – “Harmonogram dla ludzkości” – “Czyńcie Zdrowie, nie wojnę” – Wywiad, zachęcam do przeczytania.

Dr Joel Wolles – “Nieżywi lekarze nie kłamią” – polecam ten artykuł.                         

Związki mineralne i witaminy, zawartość w miligramach na 100g produktu spożywczego, wynik badań w odstępie zaledwie 17 lat.

OWOCE         WITAMINY I MINERAŁY      1985r.        2002r.        RÓŻNICA    
JabłkaWitamina C        5       2       -60%
BananyWapń

Kwas foliowy

Magnez

Witamina B6

8

23

31

330

7

5

24

18

-12%

-79%

-23%

-95%

TruskawkiWapń

Witamina C

21

60

12

8

-43%

-87%

WARZYWAWITAMINY I MINERAŁY   1985r.   2002r.   RÓŻNICA
BrokułyWapń

Kwas foliowy

Magnez

103

47

24

28

18

11

-73%

-62%

-55%

FasolaWapń

Kwas foliowy

Magnez

Witamina B6

56

39

25

140

22

30

18

32

-51%

-23%

-31%

-77%

ZiemniakiWapń

Magnez

14

27

3

14

-78%

-48%

MarchewWapń

Magnez

37

21

28

6

-24%

-75%

SzpinakMagnez

Witamina C

62

61

15

18

-76%

-65%

Źródło: 1985r. Gelgy (Szwajcaria) 1996 oraz 2002 sanatorium Szwarcwald Oberthal.

W świetle tych informacji czy sądzicie Państwo, że nasza dieta w pełni zaspokoi zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminy i minerały?

Odpowiedź na to pytanie nasuwa się sama, gdy analizujemy tabelę zamieszczoną w artykule. Dlatego już teraz musimy zadbać o witaminy, jakie dostarczamy do naszego organizmu. I nie chodzi tu tylko o samo dostarczenie witamin i minerałów, ale również o jakość i odpowiednią ilość witamin.

Wiele jest suplementów na Polskim rynku, ale na prawdziwe uznanie zasługują jedynie tylko takie BAD-y, które są całkowicie bezpieczne, bioaktywne i w 100% naturalne. Które są poddawane 50-etapowej kontroli jakości i posiadają wszelkiego rodzaju pozwolenia i certyfikaty WHO, a jakość ich produkcji jest nadzorowana przez Światową Organizację Zdrowia.

Bezpieczeństwo BAD-ów powinno być potwierdzone wieloma badaniami klinicznymi.

BAD-y są wyjątkowo skuteczne wtedy, kiedy do ich produkcji stosuje się metodę kriopróżniowego rozdrabniania, drogą szybkiego zamrażania w ciekłym azocie przy temperaturze minus 196 stopni. Jest to najnowsza metoda, po której zdolność enzymatyczną (leczniczą) ziół uzyskuje się do 95%.

W takich samych warunkach jest przechowywana krew i plemniki.

Kriopróżniowa metoda rozdrabniania ma na celu rozdrobnienie ziół w pojedyncze komórki nie naruszając ich struktury i dzięki temu są one bioaktywne, czyli żywe.

Kriopróżniowa technologia wytwarzania ma również na celu uzyskanie w pełni czystego  preparatu, bez zbędnych szkodliwych domieszek, niepotrzebnych zanieczyszczeń i środków toksycznych. 

Ta właściwość pozwala na pełną przyswajalność składników (witamin i minerałów) z tych produktów przez komórki naszego organizmu.

BAD-y będące produktem czystym ekologicznie, przepięknie uzupełniają się i łączą z medycyną tradycyjną i znacznie polepszają wyniki leczenia, wzmacniają organizm na długie lata, pomagają pełnemu wyleczeniu się. Środki leczniczo-profilaktyczne wytwarzane taką technologią są wspaniałym materiałem budulcowym dla zniszczonych komórek, odnawiają działalność systemu immunologicznego, stymulują komórki i organizm w całości do zbilansowanej pracy, odnawiają przemianę materii w każdym stopniu zaburzenia, wyrzucają osady, wymiatają radionuklidy z komórek naszego organizmu, doprowadzają do stanu normalnego układ krążenia, układ moczowo-płciowy, nerwowy i inne, bronią organizm przed wpływem wolnych rodników i innych szkodliwych czynników otaczającego nas zatrutego środowiska.

Czy takie BAD-y (środki leczniczo-profilaktyczne) zasługują na uznanie?

Jakie jest Państwa zdanie? 

PS.

Przy zakupie jakichkolwiek suplementów, proponuję zwrócić uwagę na składniki w nim zawarte, wystarczy że w składzie suplementu będzie występował jeden składnik naturalny i firma farmaceutyczna bez karnie może sobie napisać w ulotce reklamującej, że jest to suplement w 100% naturalny a tak naprawdę jest to nie prawda.


Na dowód tego polecam i zachęcamdo do przeczytania artykuł Dr Joela Wollesa na stronie:

pt. “Nieżywi lekarze nie kłamią”

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.