Kolagen – główne białko tkanki łącznej. Ma ono bardzo wysoką odporność na rozciąganie i stanowi główny składnik ścięgien. Jest odpowiedzialny za elastyczność skóry. Ubytek kolagenu ze skóry powoduje powstawanie zmarszczek, w trakcie jej starzenia. Kolagen wypełnia także rogówkę oka, gdzie występuje w formie krystalicznej. Kolagen jest powszechnie stosowany w kosmetykach, zwłaszcza w kremach i maściach przeciwzmarszczkowych. Stosuje się go też jako wypełniacz w chirurgii kosmetycznej – np. do wypełniania ust.

Własności i budowa kolagenu

 
Julian Voss-Andreae: Unraveling Collagen[a][b], 2005

Kolagen ma nietypowy skład aminokwasów. Zawiera duże ilości glicyny i proliny oraz dwa aminokwasy nie pochodzące bezpośrednio z translacji w rybosomachhydroksyprolinę i hydroksylizynę, z czego tę pierwszą w dość dużych ilościach. Aminokwasy te są formowane z proliny i lizyny już w gotowym produkcie translacji w procesie enzymatycznym, która wymaga obecności witaminy C. Szczegóły tego procesu wciąż nie są dobrze poznane. To właśnie ten proces wymaga konieczności występowania stałego stężenia witaminy C w organizmie, gdyż zablokowanie syntezy kolagenu skutkuje chorobą zwaną szkorbutem, polegającą na uszkodzeniach skóry, błon śluzowych i wypadaniu zębów.

Rodzaje kolagenu

Kolagen występuje w wielu tkankach organizmu zwierząt a jego budowa jest zróżnicowana w zależności od funkcji i miejsca występowania. Generalnie rodzaje kolagenu dzieli się na 8 typów:

  • typ I – jest to najbardziej powszechnie występujący rodzaj kolagenu w ludzkim organizmie. Jest on obecny w tkance tworzącej blizny, w ścięgnach i tkance łącznej kości. Występuje on także w skórze, tkance podskórnej,
  • typ II – występuje w chrząstkach stawowych,
  • typ III – występuje w tkance tworzącej się z fibroblastów, w trakcie zabliźniania ran, zanim zostanie wytworzony kolagen typu I, tworzy włókna tkanki łącznej właściwej siateczkowej, włókna te wybarwiają się solami metali ciężkich np. srebrem (argentos),
  • typ IV – występuje w błonie podstawnej – mikrowłóknach międzytkankowych, tworzących cienkie membrany między różnymi tkankami organizmu,
  • typ V – śródmiąższowy – występuje na granicy tkanki tworzącej blizny i tkanek na krawędzi blizn – występuje zawsze jako dopełnienie kolagenu typu I,
  • typ VI – odmiana typu V – spełniająca tę samą funkcję,
  • typ VII – występuje w tkance nabłonkowej, m.in. w skórze i na powierzchni tętnic,
  • VIII – występuje w śródbłonku – tkankach tworzących błony śluzowe i wnętrze żył i tętnic,
  • IX, X, XI – występują w chrząstkach – razem z typem II,
  • XII – występuje razem z typami I i III w wielu tkankach.

Oprócz tego istnieje jeszcze 8 niesklasyfikowanych dotąd rodzajów kolagenu, których funkcja w organizmie nie jest wciąż wyjaśniona.

Zastosowanie kolagenu

Kolagen ma wiele zastosowań, od żywności do medycyny. Na przykład jest on stosowany w chirurgii plastycznej i chirurgii oparzeń. Hydrolizowany kolagen może odgrywać ważną rolę w kontroli wagi. Jest on powszechnie stosowany w postaci osłonki kolagenowej do kiełbas oraz procesie tworzenia żelatyny, która jest wykorzystywana w wielu produktach spożywczych. Poza żywnością, żelatyna została wykorzystana w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz w fotografii. Z żywieniowego punktu widzenia, kolagen jest niskiej jakości źródłem białka, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Producenci suplementów na bazie kolagenu twierdzą, że ich produkty mogą poprawić jakość skóry i paznokci, a także zdrowie stawów. Niemniej niedobór białka jest tylko jedną z przyczyn złego stanu zdrowia tych organów. Kolagen jest powszechnie stosowany w chirurgii plastycznej, jako środek przyśpieszający regeneracje skóry po oparzeniach i rekonstrukcji kości. Stosowany jest również do różnorodnych celów dentystycznych, ortopedycznych i chirurgicznych (np. jest stosowany jako nośnik leków → spongostan). Stosowany jest jako wypełniacz skóry przy zwalczaniu zmarszczek i starzeniu się skóry. Jego główną zaletą jest absolutna hipoalergiczność[2]. Jest składnikiem wielu kosmetyków, a również jest sprzedawany w swojej naturalnej formie jako krem oraz pigułki[3][4]

Kolagen jest szeroko stosowany w budowie substytutów skóry, jest wykorzystywany przez organizm na każdym etapie gojenia się ran. Generalnie jest jednym z kluczowych zasobów naturalnych tkanki skórnej.

Starzenie się przed 30-tką?

Naturalny kolagen organizm produkuje w 100% do 25 roku naszego życia. Od 25-30 roku jego produkcja spada o 3%, natomiast w przedziale wiekowym 30-40 lat tracimy go aż 1,5% rocznie, czyli wytwarzamy go 15% mniej niż w latach młodzieńczych. W kolejnych latach tj. 40-50 lat twój organizm traci około 30% kolagenu rocznie, a po 60 roku życia tracimy prawie połowę aż 45%. W wieku 70 lat twoje ciało produkuje już 60% mniej kolagenu, a w przeciągu następnych 10 lat produkcja kolagenu osiąga tylko 25%.

Patrząc na powyższe statystyki nie masz ochoty powiedzieć STOP?!

Kolagen to główna substancja wiążąca wszystkie składniki skóry. Kolagen jest istotnym składnikiem mięśni, ścięgien, chrząstek i zębów. Kolagen dostarcza głównego budulca dla wzrostu i utrzymywania pięknych paznokci, włosów i skóry. Kolagen pomaga odbudowywać siłe i elastyczność włosów, skóry i paznokci.

Poniżej produkty, które używając razem codziennie pozwalają nam mieć non stop dobrą produkcje kolagenu i sposoby jak mieć non stop piękną skórę i odpowiednią ilość kolagenu. Jest to najlepszy sposób na kolagen. Najlepiej przyswajalny. Dzięki temu osoby 30 letnie będą mogły mieć producję kolagenu nawet  jak osoby 17 letnie 🙂

Polecam też spożywać produkty/ składniki, które po 25 roku życia nie produkuje organizm wcale lub ich produkcja spada z wiekiem. Tu znajdziemy listę takich składników: http://ukladodpornosciowy.pl/zatrzymaj-czas-25-roku-zycia/

Aby zobaczyć opis i zamówić poniższe produkty kliknij w nie i po tym zoastaną państwo przeniesieni na stronę z opisem suplementu